AMSTERDAM - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International wil dat Bahrein onmiddellijk dertien politieke gevangenen onvoorwaardelijk vrijlaat.

Dat laat de organisatie dinsdag weten in een persbericht.

Amnesty International noemt de beslissing van een hoog gerechtshof in Bahrein om eerder gevelde vonnissen te handhaven tegen activisten uit de oppositie en politieke gevangenen "buitensporig". In het persbericht wordt opgeroepen om de straffen nietig te verklaren. 

De dertien mannen werden in september vorig jaar veroordeeld door een militair hof voor "het opzetten van terreurgroepen om het koninklijke regime om te gooien en de monarchie te veranderen". De strafmaat liepen uiteen van twee jaar cel tot levenslang. 

'Nieuwe klap'

Amnesty International zond een waarnemer naar Bahrein die aanwezig was bij de rechtzaak. De vervangend directeur van de afdeling van Amnesty International in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Hassiba Hadj Sahraoui, noemde het vonnis van de rechtbank "een nieuwe klap voor de gerechtigheid".

Volgens Sahraoui toont het "opnieuw aan dat de Bahreinse autoriteiten niet bezig zijn het pad van de hervorming te bewandelen, maar eerder gedreven zijn door wraakzucht."

Onder de gevangenen zijn de prominente Bahreinse activist Abdulhadi Al-Khawaja en oppositielid Ebrahim Sharif.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier