Syrische leger slaat toe in centrum Damascus

DAMASCUS - Het Syrische leger heeft maandag grootschalige invallen in het centrum van de Syrische hoofdstad Damascus gedaan waarbij burgers bijeen werden gedreven.

Dat meldden activisten.

De troepen vielen huizen en winkels in de Oude Stad en omliggende wijken binnen in de grootste dergelijke operatie tot nu toe sinds het begin van de opstand tegen president Bashar al-Assad, anderhalf jaar geleden.

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten zijn 21 mensen gearresteerd en heeft het leger ook een begraafplaats geschonden onder het voorwendsel dat er wapens zouden liggen. Ook zouden militairen deuren van winkels hebben vernield die gesloten waren uit protest tegen het bewind.

Aleppo

Rond Damascus heeft het leger maandag stellingen van de rebellen bestookt. Het in de Londen gevestigde Observatorium zei dat in de afgelopen 48 uur meer dan 45 mensen, onder wie 36 burgers, zijn gedood in de provincie Damascus.

Ook in de grootste stad in het noorden wordt maandag weer hevig gevochten tussen het leger en rebellen. De opstandelingen in Aleppo vielen in de ochtend onder meer een gebouw van het leger in het westen van de stad aan.

Youtube

Op de videowebsite Youtube zijn opnieuw beelden verschenen van opstandelingen in Syrië die wreedheden begaan tegen aanhangers van het regime van president Bashar al-Assad. Twee weken geleden was dat ook al het geval.

Op een video is te zien hoe opstandelingen drie lijken van het dak van een gebouw in de stad al-Bab bij Aleppo gooien terwijl beneden een menigte ‘God is groot’ schreeuwt. Een commentaarstem zegt dat de slachtoffers leden waren van de shabiha, een regeringsgetrouwe militie.

Op andere beelden is te zien hoe een geblinddoekte en vastgebonden man, waarschijnlijk ook een militielid, met een mes de keel wordt doorgesneden door rebellen. De video is gemaakt in Aleppo.

Twee weken geleden verschenen er ook al gruwelijke beelden uit Aleppo. Ook toen waren de slachtoffers leden van de Shabiha-militie. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor slachtpartijen in Syrische plaatsen.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier

Tip de redactie