ATHENE - Griekenland zet drie keer meer grenswachten in dan normaal om Syriërs die eventueel daarheen willen, de pas af te snijden. Dat zei de politie woensdag.

Bij de rivier de Evros gaan 1800 grenswachten patrouilleren in plaats van de gebruikelijke 600. Die rivier stroomt door Bulgarije en vormt de belangrijkste grens tussen Turkije en Griekenland.

Via Griekenland proberen veel migranten vanuit Azië en Afrika de Europese Unie te bereiken.

Tegelijkertijd worden zo'n 1500 beambten die nu onder anderen ministers en burgemeesters beveiligen, omgeschoold. Zij moeten paraat zijn als er onrust uitbreekt in het door de crisis geteisterde land.

Turkse leger

Het Turkse leger was woensdag met zo'n 25 tanks aan het oefenen op slechts 2 kilometer afstand van de grens met Syrië. Volgens een lokale gouverneur is het een routine-oefening die enkele dagen duurt.

Turkije heeft zijn militaire zichtbaarheid langs de grens vergroot sinds op 22 juni een Turks gevechtsvliegtuig werd neergehaald door Syrië. Maandag stuurde Ankara onder meer raketten naar de zuidgrens met Syrië.

Syrische opstandelingen veroverden onlangs een paar grensposten. Ook hebben Koerdische strijders de laatste tijd enkele steden in het noorden van Syrië veroverd.