DAMASCUS - Het Syrische regime heeft donderdag bevestigd dat drie diplomaten zijn overgelopen naar Qatar.

Maar het bagatelliseerde tegelijk het belang ervan.

Woensdag vluchtten de Syrische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten Abdel Latif al-Dabbagh, diens vrouw Lamia Hariri, die zaakgelastigde was in Cyprus, en de militaire attaché in Oman, Mohammed Tahsin al-Fakir, naar Qatar.

''Deze medewerkers hebben besloten hun diplomatieke posten te verlaten en naar een zeker Arabisch land te gaan, dat dergelijke afvalligheid financiert en stimuleert'', zei het ministerie van Buitenlandse Zaken, verwijzend naar Qatar waar de diplomaten hun heil zochten.

Afwachting

Volgens het ministerie was Hariri ''slechts een diplomaat op de ambassade in Cyprus, tijdelijk belast met de rol van huismeester in afwachting van de benoeming van een zaakgelastigde of ambassadeur''.

Het departement voegde daaraan toe dat haar man, de Syrische ambassadeur in de Verenigde Arabische Emiraten, ''met ingang van 4 juni al niet langer op zijn post was''.

Fakir had volgens het ministerie ''geen diplomatieke of veiligheidsfunctie en was simpelweg een administratieve medewerker. Diens missie was in mei al afgelopen en hij stond op het punt met pensioen te gaan''.

Bewijs

Het Witte Huis noemde woensdag de overgelopen diplomaten als bewijs dat president Bashar al-Assads dagen ''geteld zijn''.

De reeks vluchtende diplomaten begon met de Syrische ambassadeur in Irak, die eerder deze maand zijn toevlucht zocht in Qatar.