BEIROET - De oppositie in Syrië is bereid te accepteren dat een politieke overgang in het land tijdelijk wordt geleid door een lid van het regime, als president Bashar al-Assad opstapt.

Dat zei een woordvoerder van de oppositiebeweging Syrische Nationale Raad (SNC) dinsdag.

"Wij willen accepteren dat bij een vertrek van Assad de macht wordt overgeheveld naar een vertegenwoordiger van het regime die tijdelijk leiding geeft aan een overgangsperiode, zoals dat is gebeurd in Jemen'', aldus SNC-woordvoerder George Sabra.

Volgens Sabra zijn er zowel in de Syrische regering als in het leger "patriotten" die een dergelijke rol op zich zouden kunnen nemen. Hij gaf verder geen details.

Tegenspreken

Sabra werd enkele uren later tegengesproken door een collega. Volgens oppositiewoordvoerster Bassma Kodmani zal de SNC niet accepteren dat een lid van het regime een overgangsregering leidt.

In Jemen deed president Ali Abdullah Saleh vorig jaar afstand van de macht na aanhoudende protesten. Hij werd opgevolgd door zijn vicepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi, met instemming van de oppositie. Hadi moet een nieuwe grondwet opstellen en vrije verkiezingen voorbereiden. 

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier