YUKSEKOVA - De Turkse regering maakt zich zorgen over de opmars die verenigde Koerdische strijders maken in het noordoosten van Syrië.

De Koerdische vlag wappert inmiddels op overheidsgebouwen in kleinere Koerdische plaatsen in de regio.

''Syrië moet niet uit elkaar vallen maar verenigd blijven'', waarschuwde Ankara de Syrische oppositie. Dat meldden Turkse media dinsdag.

Kans

Syrische Koerden zagen vorige week hun kans schoon om de macht in diverse Koerdische steden over te nemen. De Syrische president Bashar al-Assad zag zich door het geweld in de hoofdstad Damascus genoodzaakt om troepen van het noorden van het land naar de hoofdstad te verplaatsten.

Verschillende steden werden zonder veel strijd overgenomen. Koerdische media meldden dat er wordt onderhandeld over een vreedzame machtsovername door de Koerden in de grootste stad in Syrisch Koerdisch gebied, Qamishli. Dat ligt pal aan de Turkse grens. De Koerden hebben de Syrische oppositie laten weten zich beter niet in Koerdisch gebied te vertonen.

Vlag

In elke stad die de Koerden hebben ingenomen, wappert niet alleen de Koerdische vlag maar ook vaak die met een portret van Abdullah Öcalan, de leider van de gewapende Turks-Koerdische beweging de PKK die in een Turkse gevangenis een levenslange gevangenisstraf uitzit.

De angst van Turkije is dat er naast de autonome Koerdische regio in Noord-Irak nog een semi-onafhankelijk Koerdisch gebied aan zijn grens ontstaat. Van daaruit zou de PKK, die naar verluidt sinds afgelopen weekend ook zou meestrijden in Noordoost-Syrië, een nieuwe basis hebben om aanvallen uit te voeren op Turks grondgebied. Ook is Ankara bang dat het in eigen land de Koerdische roep om meer zelfbestuur versterkt.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten