NEW YORK - De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, stelt een overgangsregering voor met zowel volgelingen van de Syrische president Bashar al-Assad als oppositieleden. 

Dat melden diplomaten woensdag (lokale tijd). De overgangsregering moet een einde maken aan het geweld in het land.

De oppositie in Syrië is sceptisch. ''Als er niet duidelijk staat dat Assad moet aftreden, is het voor ons onacceptabel'', zei oppositiekopstuk Samir Nashar donderdag.

Volgens functionarissen steunen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) het voorstel van Annan.

Rusland

Rusland heeft het Syrische regime tot op heden in bescherming genomen en sancties geblokkeerd. Moskou wil niet bevestigen dat het nu achter een overgangsregering staat.

Dat is aan de Syrische bevolking en hoort niet te worden besproken op het overleg in Genève, zei minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken) donderdag. Rusland vindt wel dat Syrië een ''overgangsperiode'' nodig heeft.

Regionale machten als Turkije en Irak zijn uitgenodigd voor het overleg zaterdag in Genève. Iran ontbreekt. Teheran is een belangrijke bondgenoot van het Syrische regime. Rusland, VN-chef Ban Ki-moon en zijn voorganger Annan wilden daarom dat Iran zou meepraten. De VS en Europa lagen naar verluidt dwars. Rusland noemt het uitsluiten van Iran ''een vergissing''.

Ook Saudi-Arabië, dat de rebellen steunt, doet niet mee aan het overleg.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, zei eerder dat Annan volgens haar een routekaart heeft ontwikkeld voor een machtswisseling ''die kan leiden naar een vreedzame, democratische en representatieve uitkomst die de wens van het Syrische volk weerspiegelt''.

Opstand

In navolging van opstanden en revoluties in andere Arabische landen gingen in maart vorig jaar ook Syriers de straat op om te demonstreren tegen het autoritaire bewind van president Bashar al-Assad. De betogers eisten onder meer een einde aan de corruptie in het land en verbetering van de economische situatie.

De opstand in Syrië is uitgemond in een burgeroorlog tussen, grofweg, rebellen en getrouwen van het regime.

Het totaal aantal slachtoffers van de oorlog is onduidelijk. Het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten sprak vorige week van zeker 15.000 doden. Volgens de Verenigde Naties hebben 1,5 miljoen Syriërs humanitaire hulp nodig.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier.