AMSTERDAM - NICOSIA - Er moet een vredesmacht naar Syrië worden gestuurd om een staakt-het-vuren af te dwingen. 

Dat heeft secretaris-generaal van de Arabische Liga Nabil Elaraby maandag gezegd. Het is echter nog maar de vraag of het voorstel het haalt; China en Rusland zijn nog steeds fel tegen ingrijpen.

Volgens Elaraby moet het mandaat van de waarnemersmissie van de Verenigde Naties worden aangepast. Het is volgens hem tijd voor een nieuwe missie. "En daarmee bedoel ik een vredesmacht en niet een militaire macht", zei hij tijdens een bezoek aan Cyprus.

"Als er twee partijen zijn die met elkaar strijden, dan is het niet zinnig om iemand te hebben die waarneemt, tenzij de beide partijen een regeling accepteren. Wat dus nodig is, is iemand die een staakt-het-vuren kan opleggen en geen strijd voert."

Effectief middel

Elaraby zei dat militairen die onderdeel van een vredesmissie uitmaken een effectief middel zijn gebleken om het geweld in te dammen. Vredesmissies verschillen over het algemeen van waarnemersmissies in het feit dat vredesmilitairen gewapend zijn en de mogelijkheid hebben een wapenstilstand af te dwingen.

Waarnemers kunnen slechts toekijken of de strijdende partijen zich aan een wapenstilstand houden.

Weerstand

Het is zeer de vraag of Veiligheidsraad instemt met een vredesmacht. Het voorstel van Elaraby kan stuiten op weerstand bij Rusland en China, die beide de beschikking hebben over vetorecht. Eerder hebben de twee landen ook al voorkomen dat er sancties werden getroffen tegen Syrië.

Elaraby heeft de Verenigde Staten en Rusland opgeroepen om samen naar manieren te zoeken om een eind te maken aan het geweld in Syrië. Hij heeft ook China gevraagd daarbij te helpen.

"Wat er in Syrië gebeurt is een ernstige, ernstige en ongehoorde schending van de mensenrechten", zei Elaraby. "We weten dat deze kwestie niet wordt opgelost, tenzij Rusland en China meewerken."

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier