DEN HAAG - Directeur Amnesty International-Nederland, Eduard Nazarsky, heeft samen met Kamerleden donderdag bij Rusland aangedrongen geen wapens meer aan Syrië te leveren.

Rusland zou moeten instemmen met een volledig wapenembargo tegen Syrië in de VN-Veiligheidsraad, vindt Amnesty. Saudi-Arabië en Qatar zouden dan ook geen wapens meer leveren aan de oppositie.

Om het standpunt kracht bij te zetten, heeft Nazarski bij de Russische ambassade in Den Haag een nieuw rapport overhandigd over geweld van Syrië tegen burgers in het noorden van het land.

Ook Tweede Kamerleden Mariko Peters (GroenLinks), Joël Voordewind (ChristenUnie) en Harry van Bommel (SP) spraken met de eerste secretaris politieke zaken Alexander Fedorinov op de ambassade. De ambassadeur zelf was op een conferentie.

Geen toestemming

Medewerkers van Amnesty hebben zonder toestemming van de autoriteiten onderzoek gedaan in 23 dorpen en steden in Noord-Syrië, die in maart en april tijdens het staakt-het-vuren door het regime zijn aangevallen. ''Overal waar ik kwam, ontmoette ik ontredderde bewoners die vroegen waarom de wereld niets doet’’, zei een van de onderzoeksters.

Amnesty biedt het rapport de komende dagen ook aan Russische ambassades aan in andere landen om de druk op president Vladimir Poetin op te voeren, aldus Nazarski.