NEW YORK - Waarnemers van de Verenigde Naties, die poolshoogte wilden gaan nemen in het Syrische dorp al-Qubeir, zijn beschoten.

Dit heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon donderdag gezegd.

In het dorp zouden tientallen mensen zijn afgeslacht. De Zuid-Koreaan repte over een ''schokkende en ziekmakende massaslachting van onbeschrijfelijke barbaarsheid''.

Ban sprak aan het begin van een speciale zitting van de Algemene Vergadering van de volkerenorganisatie over de situatie in Syrië. Hij riep Syrië op zich aan het vredesplan te houden dat door VN-gezant Kofi Annan is opgesteld.

Na Ban sprak de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby. Hij riep de internationale gemeenschap op meer druk uit te oefenen op het Assad-bewind in Damascus.

Ligging van het Syrische dorp al-Qubeir, waar woensdag een bloedbad heeft plaatsgevonden:

x

Doden

De Syrische Nationale Raad sprak woensdagavond van circa 100 doden onder wie veel vrouwen en kinderen in het dorp al-Qubeir ten noordwesten van de stad Hama.

De dorpen zouden eerst door de strijdkrachten zijn beschoten en vervolgens zijn aangevallen door bendes die uit naam van het regime zouden handelen. Het Syrische regime ontkent iets met het bloedbad te maken te hebben.

Alles over de gebeurtenissen in Syrië

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive