AMSTERDAM - Gewapende troepen hebben maandagmiddag de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli omsingeld.

Alle vluchten van en naar de luchthaven zijn tot nader order geannuleerd, dat meldt een beveiligingsfunctionaris aan persbureau Reuters. Vluchten worden omgeleid via de militaire luchthaven van de stad.

"De sfeer is gespannen en er rijden tanks rond", aldus de ambtenaar, wiens naam niet wordt genoemd, tegen het Britse persbureau. Een verslaggever van de Arabische nieuwszender al-Jazeera spreekt van "zwaargewapende mannen"  die het gebouw van de luchthaven omsingelen.

De Libische autoriteiten zeiden maandagavond dat ze het vliegveld weer onder controle hadden. Tientallen belagers zijn gearresteerd en ontwapend, aldus de onderminister van Binnenlandse Zaken, Omar al-Khadrawi.

Al-Awfea

Volgens al-Jazeera zijn leden van de groepering al-Awfea, afkomstig uit de stad Tarhouna, verantwoordelijk voor de bezetting. De groep zou vrijlating eisen van een van zijn leiders. Tarhouna ligt zo'n 80 kilometer ten zuidoosten van Tripoli.

Ligging Tripoli Airport:


Grotere kaart weergeven

Kaddafi

Persbureau AP weet te melden Tarhouna ten tijde van de opstand tegen het oude regime van Libië op de hand was van oud-dictator Muammar Kaddafi.

De belangrijkste stam in de stad, eveneens Tarhouna genaamd, bekleedde ten tijde van Kaddafi's heerschappij tal van posities in de Libische strijdkrachten.

Alles over de situatie in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over dit nieuws via NUlive