AMSTERDAM - Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt de hoogste Nederlandse diplomate in Damascus, Janet Alberda, het land uit.

Dat melden persbureau Reuters en de Arabische nieuwszender al-Jazeera woensdag. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal noemt de stap "niet verrassend".

De Nederlandse zaakgelastigde, een hoge diplomaat die bij afwezigheid van een ambassadeur in een land het diplomatieke verkeer leidt, krijgt van het bewind van president Bashar al-Assad 72 uur om het land te verlaten. De Nederlandse ambassadeur is in februari al uit Syrië vertrokken.

"Ik neem er kennis van. We hielden er rekening mee. Onze diplomate is gisteren al uit Syrië vertrokken", aldus Rosenthal.

Ambassadeurs

De uitwijzing volgt op het wegsturen van Syrische ambassadeurs door diverse Westerse landen, waaronder Nederland. De Nederlandse gezant is een van de laatste westerse diplomaten die nog in het land zijn.

Alberda was onderdeel van een EU-delegatie in Damascus waarin ook diplomaten uit België, Spanje en Italië zaten.

"Met een land met zo’n president aan het hoofd valt niet langer samen te werken. Daarom heb ik besloten de ambassadeur tot ongewenst persoon te verklaren. In deze situatie valt niet verder met het land samen te werken", verklaarde Rosenthal dinsdag.

Houla

Het westen reageerde op het bloedbad in de Syrische stad Houla, waarbij eind vorige week meer dan 100 mensen werden vermoord. De Syrische regering ontkent verantwoordelijk te zijn, maar westerse landen vermoeden dat militairen of bendes en eenheden van geheime diensten die trouw zijn aan president Assad de moordpartijen pleegden.

Sinds in  maart 2011, in navolging van de opstanden in andere Arabische landen, in Syrië opstand uitbrak tegen het bewind van Assad heeft de burgeroorlog in het land volgens een Syrische mensenrechtenorganisatie zeker 13.000 levens geëeist.

Nederanders

Buitenlandse Zaken laat desgevraagd weten dat er op dit moment, voor zover bij het ministerie bekend, nog 197 Nederlanders in Syrië zijn. Hen is herhaaldelijk geadviseerd het land te verlaten.

Alles over de gebeurtenissen in Syrië