MOSKOU/PEKING/WASHINGTON - Rusland, China en de Verenigde Staten blijven tegen militair ingrijpen in Syrië.

Dat lieten de landen woensdag weten. Rusland vindt het nog te vroeg voor de VN-Veiligheidsraad om nieuwe maatregelen te overwegen.

Persbureau Reuters meldt dat het Russiche ministerie van Buitenlandse Zaken het wegsturen van Syrische gezanten 'schadelijk' noemt. Hiermee verliezen de landen een kanaal die gebruikt kan worden om het Syrische regime te beïnvloeden, vindt Rusland. Westerse landen 'willen niet luisteren naar Damascus en dat maakt de situatie niet makkelijker', aldus het ministerie in een verklaring.

Het Witte Huis is bang dat een interventie leidt tot meer chaos. "We geloven niet dat verdere militarisering van de situatie in Syrië op dit moment de juiste weg is. We geloven dat dat tot grotere chaos en meer bloedvergieten zou leiden", aldus Jay Carney, de woordvoerder van de Amerikaanse president Barack Obama.

Hollande

De Franse president François Hollande sloot dinsdag militair ingrijpen niet uit op voorwaarde dat de Veiligheidsraad ermee instemt. Australië zei woensdag open te staan voor discussies over militaire actie.

Een bloedbad in de Syrische plaats Houla was volgens internationaal gezant Kofi Annan het omslagpunt in de reactie van de internationale gemeenschap.

In Houla werden vorige week meer dan 100 mensen vermoord, vermoedelijk door regeringsgezinde troepen.

 Ligging Syrische stad Houla:


Grotere kaart weergeven

Alles over de gebeurtenissen in Syrië