BEIROET - Verscheidene Syrische oppositieleden hebben vanuit hun ballingschap hun landgenoten opgeroepen de parlementsverkiezingen van maandag te boycotten. 

Ze beschouwen de stembusgang als een cynische manoeuvre van president Bashar Assad om zijn macht te behouden.

De regering in Damascus heeft de verkiezing gepresenteerd als blijk van haar bereidheid hervormingen door te voeren. Sinds de nieuwe grondwet drie maanden geleden van kracht werd zijn behalve de Baathpartij van president Assad ook andere politieke partijen toegestaan.

Geen vrije keuze

Maar belangrijke oppositiegroepen klagen dat kiezers onder dreiging van geweld geen vrije keuze kunnen maken. ''We zijn op deze verkiezingen tegen omdat ze niets hebben van vrije verkiezingen'', verklaarde Haytham Manna, het hoofd van het Nationale Coördinatielichaam voor Democratische Verandering in Syrië.

Mensenrechtenadvocaat Haithem Maleh spreekt van 'een soort van grap'. ''Het is een vorm van propaganda voor het regime. De echte oppositie zal niet gaan stemmen'', meent Maleh, oud-kopstuk van de Syrische Nationale Raad.

Tegenstanders van het bewind wijzen er bovendien op dat ze geen inspraak hebben gehad in de hervormingen. Die zouden daardoor in het voordeel van het Assadbewind uitvallen.

Hervormingen

De regering in Damascus heeft onder zware internationale druk besloten enkele hervormingen door te voeren en beloofd een einde te maken aan het gewelddadige optreden tegen de oppositie. Maar het vredesakkoord van gezant Kofi Annan, dat Damascus heeft getekend, lijkt aan flarden geschoten door het opnieuw opgelaaide geweld.

Het dodental van de bomaanslag van vrijdag op een autowasserette in Aleppo is opgelopen tot zeker vijf. De economische spil van Syrië bleef bloedvergieten lang bespaard. Maar sinds de bloedige bestorming van de universiteit is de rust in de stad verleden tijd.

Turkse journalisten

De twee Turkse journalisten die twee maanden geleden in Syrië werden opgepakt komen mogelijk binnenkort vrij. Adem Ozkose, een redacteur van de krant Milat, en freelance cameraman Hamit Coskun hebben volgens Ozkose's collega Turgut Alp Boyraz dat goede nieuws zaterdag zelf per telefoon aan hun familie verteld.

Van het tweetal was sinds hun verdwijning, begin maart, geen teken van leven ontvangen. Toen belden ze naar Milat vanuit de noordelijke stad Idlib, een bolwerk van het verzet dat drie dagen later door regeringstroepen werd heroverd.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier