BEIROET - Het hoofd van de VN-waarnemersmissie in Syrië heeft zondag na aankomst in het land de regering van president Bashar Assad en de oppositie gemaand te stoppen met vechten.

De Noorse generaal-majoor Robert Mood staat aan het hoofd van een voorhoede van zestien waarnemers. Dit moeten er driehonderd worden, maar Mood zei dat zij onmogelijk 'alle problemen kunnen oplossen'.

"Wij willen gecombineerde inspanningen gericht op het welzijn van het Syrische volk, een echte beëindiging van geweld in al zijn vormen", zei hij.

De waarnemers moeten toezien op een internationaal vredesplan dat een eind moet maken aan de dertien maanden oude crisis in Syrië die al aan meer dan negenduizend mensen het leven heeft gekost.

Als onderdeel van dit plan is op 12 april een staakt-het-vuren ingegaan, dat echter niet heeft beklijfd. Het regime blijft oppositiebolwerken aanvallen, terwijl opstandelingen hinderlagen blijven leggen voor regeringsstrijdkrachten.

Het Syrische leger heeft zijn manschappen en zware wapens ook niet teruggetrokken uit bevolkingscentra, hoewel dat aan bemiddelaar Kofi Annan was toegezegd.

Ook zondag vielen volgens activisten weer 25 doden. Onder hen veertien burgers die in het dorp Hamadi Omar in Centraal-Syrië werden doodgeschoten door militairen en drie soldaten die sneuvelden in een gevecht met militairen die naar de oppositie zijn overgelopen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten