AMSTERDAM - De Libische Nationale Overgangsraad (NTC) heeft het interim-kabinet van het Noord-Afrikaanse land naar huis gestuurd.

Amerikaans persbureau AP meldt vrijdag dat twee hoge Libische ambtenaren bevestigen dat 65 van de 72 leden van de Overgangsraad, die sinds de val van het regime van ex-dictator Muammar Kaddafi Libië tijdelijk leidt, woensdag hun vertrouwen hebben opgezegd in premier Abdurrahim Elkeib.

De motie van wantrouwen en het ontslag van het interim-kabinet zouden niet eerder wereldkundig zijn gemaakt omdat de NTC nog geen nieuw kabinet heeft weten aan te stellen.

De Nationale Overgangsraad zwaait de scepter over Libië sinds het 42-jaar oude regime van dictator Muammar Kaddafi in oktober vorig jaar ten val kwam. In navolging van andere opstanden in de Arabische wereld braken begin 2011 in Libië betogingen los tegen het autoritaire bewind.

De opstand mondde uit in een bloedige strijd tussen rebellen en regeringstroepen. Volgens de Verenigde Naties heeft de 'Arabische Lente' in Libië aan tienduizenden mensen het leven gekost.

De NTC zou in juni verkiezingen organiseren, of die doorgaan is door de vertrouwensbreuk tussen raad en kabinet onzeker. De gevallen premier Elkeib beschuldigt de NTC ervan zijn werk te hebben belemmerd en de verkiezingen te willen uitstellen, schrijft de Libische nieuwssite The Tripoli Post.

Chronologie van de Libische opstand in 2011

Profiel van ex-dictator Muammar Kaddafi

Alles over Libië en de Arabische Lente