DAMASCUS - De Syrische oppositie heeft donderdag om spoedoverleg van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gevraagd over een massaslachting in de Syrische stad Hama.

De oppositionele Syrische Nationale Raad heeft de regeringsgetrouwe troepen ervan beschuldigd delen van de stad, die op 180 kilometer van Damascus ligt, onder vuur te hebben genomen en de afgelopen dagen 100 burgers te hebben gedood.

De beschietingen zouden zijn begonnen, nadat waarnemers van de VN de stad hadden bezocht. Het staatspersbureau SANA meldde dat er woensdag 16 doden vielen in Hama, toen terroristen in een pand een bom maakten die per ongeluk afging.

Rusland heeft donderdag geklaagd dat alle partijen het bestand schenden dat 12 april werd afgekondigd.

Schuld

De ontploffingen in Hama zijn veroorzaakt toen explosieven van antiregeringsbetogers per ongeluk afgingen. Dat meldden Syrische staatsmedia. De Syrische activist Rami Abdul-Rahman heeft waarnemers van de Verenigde Naties opgeroepen de ontploffingen te onderzoeken. Een deel van de waarnemers is gestationeerd in Hama.

Zij maken deel uit van een verkennend team van vijftien waarnemers. De komende weken zal dat aantal oplopen tot driehonderd.

Al-Dawalibi

Donderdag zei de zoon van de voormalige Syrische premier Maarouf Al-Dawalibi een regering in ballingschap te willen vormen om zo de Syrische opstandelingen te ondersteunen en aan te zetten tot internationale militaire interventie. Nofal al-Dawalibi zei dat de Syrische Nationale Raad niets heeft bereikt en dat het een 'kunstmatig' orgaan is.

Al-Dawalibi's poging legt echter vooral de verschillen tussen de groeperingen bloot die president Bashar Assad willen verdrijven. Volgens Franse diplomaten lijken antiregeringsactivisten bovendien individueel te opereren en nemen ze geen bevelen aan van oppositiebewegingen in het buitenland.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier