AMSTERDAM - BEIROET - Het Syrische leger heeft woensdag Douma, een voorstad van Damascus, opnieuw met mortiergranaten bestookt.

Ook werd de stad met machinegeweren onder vuur genomen. Dat hebben Syrische activisten gezegd. De aanval werd dinsdag ingezet en zou al aan acht mensen het leven hebben gekost.

Volgens activist Mohammed Saeed zit Douma zonder stroom als gevolg van de ernstige schade die is aangericht door de beschietingen van dinsdag. De straten zijn grotendeels leeg en mensen verschuilen zich in gebouwen voor de mortieraanvallen. Ze vrezen bovendien de sluipschutters die op daken geposteerd zijn.

Waarnemers

Volgens het Syrische staatspersbureau SANA brachten waarnemers van de Verenigde Naties woensdag een bezoek aan Douma. Het zou de derde dag op rij zijn dat de waarnemers de voorstad bezoeken. Activisten zeggen dat de aanwezigheid van waarnemers ervoor zorgt dat er geen aanvallen worden uitgevoerd.

Zodra de waarnemers echter hun hielen lichten worden de aanvallen hervat. In Hama werden maandag na een bezoek van de VN-waarnemers naar verluidt dertig mensen gedood door het regeringsleger. Volgens activisten was dit een vergeldingsactie.

Dinsdag omschreef Syrië-gezant Kofi Annan de situatie in Syrië als somber.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten