CAÏRO - Omar Suleiman, de voormalige chef van de inlichtingendiensten onder de Egyptische ex-president Hosni Mubarak, neemt deel aan de presidentsverkiezingen, omdat hij wil voorkomen dat conservatieve moslims het land veranderen in een 'religieuze staat'.

Dat heeft hij donderdag gezegd. Hij waarschuwde dat het land in een internationaal isolement belandt als een conservatieve moslim de presidentsverkiezingen wint.

Suleiman, die korte tijd vicepresident onder Mubarak was, zei in een interview met het weekblad El-Fagr dat de Egyptenaren 'ontzet' waren toen de Moslimbroederschap besloot een presidentskandidaat af te vaardigen.

Met het besluit kwam de Broederschap terug op een eerder besluit om geen kandidaat af te vaardigen, omdat de partij bevreesd was als te dominant te worden gezien.

In handen

Suleiman merkte op dat de Broederschap iets minder dan de helft van de parlementszetels in handen heeft.

De Broederschap en andere conservatief-islamitische partijen hebben samen in totaal zeventig procent van de zetels en vormen daarmee het grootste politieke blok. Suleiman waarschuwde dat de Broederschap de controle krijgt over alle instituties als het ook de presidentsverkiezingen weet te winnen.

"Als Egypte onder het bestuur van conservatief-islamitische groepen komt dan zal het land onder isolatie lijden en het volk zal lijden, omdat het land niet in staat is met anderen te communiceren", aldus Suleiman.

"Ik geloof dat diegenen die hebben gevraagd om mijn deelname, net als een meerderheid van de bevolking, in een netelige positie verkeren, de hele staat verkeert in een lastig parket, zeker nu de Broederschap heeft besloten om een van haar leiders af te vaardigen naar de presidentsverkiezingen, terwijl ze eerder beloofde dit niet te doen."

Aanpakken

Tijdens het presidentschap van de seculiere Mubarak werd de Broederschap stevig aangepakt. Duizenden leden belandden achter de tralies. Van Suleiman zelf is bekend dat ook hij een scherp criticus van dit soort moslimgroepen is.

"Als burger was ik ook bang voor de toekomst van mijn kinderen en kleinkinderen en ik merkte dat mijn kinderen, die absoluut tegen mijn deelname waren, eisten dat ik mee zou doen om zo de autoriteiten in evenwicht te brengen", zei hij.

Volgens naaste medewerkers heeft Suleiman in twee dagen al meer dan honderdduizenden steunbetuigingen opgehaald. Dat is bijna drie keer zoveel als nodig is voor deelname. Het was volgens Suleiman 'een wonder' en door Allah voorbeschikt.

Vertrek

Nadat Suleiman 11 februari vorig jaar het vertrek van Mubarak had aangekondigd op de televisie verdween hij uit beeld. Hij heeft echter nog steeds invloed en in het gesprek met El-Fagr zei hij dat hij de miltiaire raad die nu aan de macht is in Egypte geregeld heeft geholpen.

Onderwijl debatteerde donderdag het door conservatieve moslims gedomineerde parlement voor de tweede achtereenvolgende dag over een wetsvoorstel dat hoge functionarissen uit het regime van Mubarak alle politieke rechten ontneemt. Als de wet wordt aangenomen kan Suleiman deelname aan de presidentsverkiezingen vergeten.

Shafiq

Ook een andere kandidaat, Ahmed Shafiq, de voormalige premier onder Mubarak, wordt dan uitgesloten. De Opperste Raad voor de Strijdkrachten heeft het laatste woord over de wet, maar er wordt geen uitspraak verwacht voordat de kiescommissie de definitieve kandidatenlijst voor de presidentsverkiezingen bekendmaakt.

Sommigen menen dat het wetsvoorstel tegen de grondwet indruist, anderen menen juist dat absoluut voorkomen moet worden dat Suleiman op het pluche belandt. "We verkeren in een staat van zelfverdediging, we verdedigen Egypte en onszelf", aldus parlementariër en juridisch expert Mahmoud Khodeiri.

"Omar Suleiman betekent een terugkeer van Mubarak naar het paleis en we gaan allemaal naar de gevangenis. En dat zijn nog de mazzelaars; anderen eindigen aan de galg."

Alles over de situatie in Egypte en over de onrust in het Midden-Oosten