ANTAKYA - Het aantal Syriërs dat de grens naar Turkije over vlucht, is de laatste weken fors toegenomen, nu de opstand in Syrië deze week het tweede jaar ingaat.

De afgelopen weken ging het om honderden mensen. In het ziekenhuis van de Turkse stad Antakya vertellen de gelukkigen die hun vlucht hebben overleefd, over de veelal traumatische gebeurtenissen onderweg.

''Twee vrienden hebben me om de beurt gedragen, omdat ik niet meer kon lopen'', zegt de 24-jarige automonteur Khaled Asram vanuit zijn ziekenhuisbed. Hij vluchtte na een demonstratie uit Kfar Ruma, 4 dagen geleden.

''Militairen schoten vanuit de ramen op de menigte. Mensen vielen bovenop me'', herinnert Asram zich. ''Een kogel trof me in de rug toen ik wegrende.''

Gelijksoortige ervaring

Een patiënt in de kamer naast Asram heeft een gelijksoortige ervaring. Hij werd in zijn benen geschoten in Al Qala nabij Hama.

''De militairen schoten met geweren en kalashnikovs vanaf de daken op de onbewapende menigte'', vertelt de 37-jarige telefoonverkoper Mustapha Jaber. ''Mijn vrienden maakten een stretcher en droegen me door de bergen naar Turkije.'' Mensen die ernstiger gewond waren geraakt, werden achtergelaten om te sterven.

Op het nippertje

Ook Ahmad al Rahal, een 28-jarige imam, wist zich samen met vrienden op het nippertje door het berggebied naar Turkije te begeven.

Een militaire jeep reed op hem in in Kfar Nabl, in Idlib, waardoor hij op 13 plaatsen botten brak. ''De jeep drukte me tegen een muur en ik kon niet meer bewegen. Toen stapte een militair uit en richtte zijn geweer op me. De menigte weerhield hem ervan te schieten.''

Leger

Anderen vluchtten omdat ze werden opgeroepen om in het Syrische leger te vechten. ''Ik wist dat ons gevraagd zou worden om op mensen te schieten. Dat wil ik niet, dus zijn we vertrokken'', zegt de 30-jarige Khalil Kedar uit Idlib.

''De soldaten hebben een duidelijke opdracht: schiet op iedereen die het land probeert te ontvluchten.'' Ook hij werd beschoten. ''Vlak bij de grens zagen de militairen ons en ze openden onmiddellijk het vuur op ons kleine groepje.''

Veilig

Sommigen is het gelukt om familie in Syrië te laten weten dat ze veilig zijn. Ze worden daarbij geholpen door Syrische activisten die vluchtelingen bezoeken in de Turkse ziekenhuizen.

In Syrië verzet de bevolking zich al maandenlang tegen het regime van president Bashar al-Assad. Daarbij zijn al zeker 7500 mensen omgekomen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten