BENGHAZI - Leiders in het oosten van Libië hebben dinsdag de semi-autonome status voor hun olierijke regio uitgeroepen.

Het besluit is genomen op een bijeenkomst in de oostelijke stad Benghazi. Bij die bijeenkomst waren ongeveer 3.000 mensen aanwezig.

Voorstanders van de eis voor meer autonomie stelden dat het gebied al tientallen jaren wordt achtergesteld. Ze willen dat de bevolking meer te zeggen krijgt over regionale aangelegenheden.

Leider

Ahmed al-Zubair al-Senussi, politiek gevangene ten tijde van het regime van Muammar Kaddafi, is benoemd tot leider van de nieuwe regio. Opmerkelijk is dat hij ook lid is van de in Libië regerende Nationale Overgangsraad (NTC).

Al-Zubair beloofde de rechten van de nieuwe regio te beschermen, maar zei tegelijkertijd de autoriteit van het Libische interim-bestuur niet te zullen ondergraven. De leidende figuur in Oost-Libië is een familielid van koning Idriss I.

Idriss I was in 1969 het doelwit van een staatsgreep van de vorig jaar ten val gebrachte dictator Muammar Kaddafi en verdween onder het regime van de dictator in de gevangenis.

Cyrenaica

De interim-raad voor het oosten van Libië, Cyrenaica genoemd, liet in een verklaring weten dat te zullen opereren binnen de NTC. 'We beschouwen de NTC als het symbool van de eenheid van het land en als de legitieme vertegenwoordiger van Libië in het buitenland.'

Op welke terreinen de oostelijke leiders meer autonomie willen, is onduidelijk. Daarover willen ze in de komende maanden met de NTC overleggen.

De NTC heeft zich herhaaldelijk uitgesproken tegen de oprichting van de oostelijke regio en waarschuwt tegen de opdeling van het Noord-Afrikaanse land.

Ligging van de oostelijke havenstad Benghazi:


View Larger Map

Kaddafi

De NTC is in Libië aan de macht sinds de val van het regime van ex-dictator Kaddafi in augustus vorig jaar. Kaddafi werd door rebellen, in de rug gesteund door de NAVO, verdreven en in oktober in zijn geboortestad Sirte overmeesterd en gedood.

Later dit jaar vinden in Libië de eerste vrije verkiezingen plaats.

Chronologie van de Libische opstand in 2011

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Protest in Benghazi