WASHINGTON - De Verenigde Staten zouden een internationale actie moeten leiden die de belangrijkste bevolkingscentra in Syrië beschermt met luchtaanvallen. 

Dat zei de Amerikaanse senator John McCain maandag.

Volgens de Republikein kunnen met behulp van luchtaanvallen veilige oorden in Syrië worden gevestigd, vooral in het noorden. Daar zou de oppositie dan haar politieke en militaire acties tegen president Bashar al-Assad kunnen plannen.

De senator zegt dat president Barack Obama veel te zwak stelling neemt tegen het brute optreden van de Syrische president Bashar Assad tegen zijn eigen bevolking.

McCain heeft eerder opgeroepen de oppositie in Syrië te bewapenen. ''Het is tijd voor een nieuw beleid'', aldus de Vietnam-veteraan. ''Assad moet weten dat hij niet zal winnen.''

Ingrijpen

Volgens McCain maakt de Syrische regering zich waarschijnlijk schuldig aan oorlogsmisdaden en zullen de buurlanden van Syrië militair ingrijpen, met of zonder de VS. Hij zei dat de VS de morele en strategische plicht hebben om Assad en de zijnen te helpen verdrijven.

"De enige realistische manier om dat voor elkaar te krijgen is met luchtaanvallen", zei McCain, de hoogste Republikein in de Senaatscommissie voor de strijdkrachten.

VN

Zaterdag gaat Kofi Annan, de speciale gezant van de Verenigde Naties (VN) voor Syrië, naar Damascus om er bij het Syrische regime op aan te dringen het geweld te stoppen en hulpverleners toe te laten.

De VN schatten dat meer dan 7500 mensen zijn omgekomen door de opstand in Syrië en het harde ingrijpen daartegen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier