BEIROET - De Syrische strijdkrachten zijn zondag in de centrale provincie Homs begonnen met zware beschietingen van de plaatsen Qusayr en Rastan.

De beschietingen over land en vanuit de lucht moeten de plaatsen kennelijk 'rijp' maken voor inname door regeringstroepen en het gewapend verzet uitschakelen.

Activisten die tegenstanders zijn van het Syrische regime van president Bashar al-Assad, hebben zondag vanuit Libanon bericht dat het noordelijk deel van Rastan onder vuur ligt. Daar hebben zich militairen verschanst die het regime de rug toe hebben gekeerd.

Homs

Rastan ligt 25 kilometer ten noorden van de provinciehoofdstad Homs. Die stad gold als een bolwerk van gewapend verzet. Donderdag trokken regeringsgetrouwe troepen na weken van artilleriebeschietingen Homs binnen. Rastan en Qusayr, beide in de provincie Homs, zijn nog haarden van gewapend verzet.

Qusayr ligt slechts 10 kilometer van de Libanese grens. Daar zijn bewoners naartoe gevlucht. Qasayr was eerder al het toneel van gevechten en ontvoeringen die te maken hadden met de machtsstrijd in Syrië. Regeringsgetrouwe eenheden vluchtten vorige maand uit de plaats van naar schatting 30.000 inwoners.

Rode Kruis

Het Rode Kruis is zondag begonnen hulp te verlenen aan slachtoffers van het bloedvergieten in Homs. Een woordvoerder maakte zondag bekend dat de hulpverlening in het dorp Abel van start is gegaan. Het dorp ligt vlak ten zuiden van Homs.

Het is de bedoeling dat de hulpverleners ook aan de slag kunnen in Homs zelf, met name de wijken al-Inshaat en al-Tawzi waar veel mensen uit de wijk Baba Amr hun toevlucht hebben gezocht.

Baba Amr was een bolwerk van verzet tegen de regering van president Bashar al-Assad en is meer dan 3 weken bestookt door regeringsgetrouwe troepen. Donderdag trokken die de wijk in.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier