PARIJS - De Franse journalisten Edith Bouvier en William Daniels, die donderdag wisten te ontkomen uit de Syrische stad Homs, zijn teruggekeerd in Frankrijk.

President Nicolas Sarkozy heette ze vrijdag welkom op een militair vliegveld bij Parijs.

Verslaggeefster Bouvier en fotograaf Daniels werken voor de krant Le Figaro. Ze zaten vorige week in een mediacentrum in de opstandige stad Homs, toen het gebouw werd beschoten.

Bij de beschieting kwamen de Amerikaanse journaliste Marie Colvin en haar Franse collega Rémi Ochlik om het leven. Hun stoffelijke overschotten zijn vrijdag overgedragen aan het Rode Kruis.

Omsingeld

Bouvier brak tijdens de beschieting een dijbeen, Daniels kwam met de schrik vrij. Ze konden Homs echter niet verlaten, omdat de stad was omsingeld door het regeringsleger. Donderdag lukte het ze Homs te verlaten en te vluchten naar Libanon. Van daaruit vlogen ze naar Parijs.

Een ontroerde Daniels omschreef zijn tijd in Homs als een 9 dagen durende nachtmerrie. Hij prees de inwoners van de stad.

''Heel Baba Amro steunde ons, ze behandelden ons als koningen. We zaten in een van de best beschermde huizen. Deze mensen zijn helden die worden afgeslacht.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten