DAMASCUS - Een konvooi van zeven vrachtwagens met hulpgoederen van het Rode Kruis en de zusterorganisatie Rode Halve Maan heeft vrijdag de Syrische stad Homs bereikt.

De hulpverleners willen de wijk Baba Amr binnengaan, die donderdag door het regeringsleger is ingenomen.

Dat heeft een woordvoerder van het Rode Kruis vrijdag laten weten. Baba Amro, waar naar schatting 4000 mensen in de val zaten tussen de rebellen en het leger, lag al weken onder vuur.

Bij de Verenigde Naties zijn onbevestigde berichten binnengekomen dat regeringstroepen in Homs 17 ''verschrikkelijke'' executies hebben uitgevoerd.

Verder meldt de Arabische zender al-Arabiya dat de Syrische geheime dienst vrijdag in Homs een groot aantal burgers heeft opgepakt.

Ligging Baba Amr, Homs, Syrië:


View Larger Map

Mensenrechten

Rupert Colville, de woordvoerder van het Kantoor van de Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de VN, zei dat zijn organisatie het regime van de Syrische president Bashar al-Assad met klem heeft opgeroepen de mensenrechten en het internationaal recht te respecteren.

''In Syrië zijn in het afgelopen jaar al genoeg misdaden tegen de menselijkheid gepleegd'', zei Colville.

Eerder deze week lieten de VN weten dat sinds het begin van de volksopstand tegen de Syrische dictator Bashar al-Assad al meer dan 7500 mensen om het leven zijn gekomen.

Druk

In Brussel besloten de leiders van de 27 EU-staten de druk op het Syrische regime verder op te voeren. De Europese Unie wil meer gerichte maatregelen tegen het regime nemen zolang het geweld en de schendingen van mensenrechten doorgaan.

De verantwoordelijken zullen uiteindelijk rekenschap moeten afleggen, benadrukte Europees president Herman Van Rompuy. Europa gaat nauw samenwerken met degenen die de misdrijven documenteren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Situatie Homs