DAMASCUS - Syrische elitetroepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag de aanval ingezet op de wijk Baba Amro in het zuidwesten van de stad Homs.

Dat is het hart van de opstand in de plaats. Een bron binnen het regeringsleger zegt dat de wijk ''onder controle'' is, volgens de rebellen is de toestand nijpend.

Volgens de bron kamt het regeringsleger Baba Amro uit, ''gebouw voor gebouw en huis voor huis. De troepen zoeken in elke kelder en tunnel naar wapens en terroristen''.

De opstandelingen zouden nog een paar verzetshaarden hebben. Het offensief wordt uitgevoerd door de Vierde Pantserdivisie. Dat is een elite-eenheid die wordt aangevoerd door een broer van president Bashar al-Assad.

Hulp

De rebellen in Baba Amro vragen om hulp. ''We roepen alle Syriërs in andere steden op om iets te doen om de druk op Homs en de wijk te verlichten. Ze moeten snel zijn'', zei een activist. Het opstandige Vrije Syrische Leger riep Syriërs op te bidden.

Het Syrische bewind neemt Homs, waaronder Baba Amro, al meer dan 3 weken onder vuur. Daardoor zijn vermoedelijk honderden mensen omgekomen.

Baba Amro geldt als een bolwerk van de rebellen van het Vrije Syrische Leger. Dat bestaat vooral uit militairen die zijn overgelopen uit het regeringsleger en de kant van de oppositie hebben gekozen. 

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier