Caïro - Premier Ismail Haniyah van de Gazastrook heeft vrijdag de ''heroïsche'' Syriërs geprezen die strijden ''voor vrijheid, democratie en hervormingen''.

De leider van de Palestijnse Hamasbeweging zei dat tijdens een bijeenkomst in een moskee in Caïro, de hoofdstad van Egypte.

De uitspraak is opmerkelijk, aangezien Hamas in de afgelopen jaren bescherming genoot van de Syrische dictator Bashar al-Assad.

Tot nog toe uitte de leiding van Hamas geen openlijke kritiek op het regime van Assad. Dat treedt al bijna een jaar keihard op tegen de oppositie. Duizenden Syriërs vonden al de dood.

Hamashoofdkwartier

Begin februari vertrokken de leiders van Hamas uit Syrië. Ze zochten een veiliger heenkomen in landen als Jordanië, Qatar en Egypte. In het Hamashoofdkwartier in Syrië zijn geen toonaangevende figuren van de beweging meer aanwezig.

Duizenden Palestijnen en Syriërs waren vrijdag aanwezig bij de toespraak van Haniyah. ''Geen Iran, geen Hezbollah. Syrië is islamitisch'', zo riepen de aanwezigen, die kennelijk niets willen weten van de sjiitische stroming binnen de islam waartoe Assads steunpilaren Iran en Hezbollah behoren.