AMSTERDAM - Frankrijk en Italië roepen dinsdag hun ambassadeurs terug uit de Syrische hoofdstad Damascus voor overleg.

Dat melden persbureaus AFP en AP. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade van het land in Syrië wel open blijft, en de ambassadeur voor overleg terug is gehaald.

Maandag werd al bekend dat de Verenigde Staten hun ambassade hebben gesloten in het door opstanden en geweld geteisterde Arabische land

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal liet toen weten vooralsnog geen aanleiding te zien om ook de Nederlandse ambassade in Damascus te sluiten.

De minister zei dat zowel Nederland als andere EU-landen zo lang mogelijk in Syrië aanwezig willen blijven om contact te kunnen onderhouden met de oppositie van president Bashar al-Assad. Een woordvoerder van het ministerie wil dinsdag nog geen antwoord geven op de vraag of de initiatieven van Frankrijk en Italië daar verandering in hebben gebracht.

Groot-Brittannië en België hebben hun ambassadeurs in Syrië maandag al voor overleg teruggeroepen.

Veto

Westerse landen hebben de diplomatieke druk op Syrië sinds zaterdag opgevoerd. Toen spraken Rusland en China een veto uit over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad tegen Syrië. In het Arabische land is het bloedvergieten de afgelopen dagen doorgegaan.

De onrust in het land begon bijna een jaar gelden, toen tegenstanders van het autoritaire regime van Assad de straat op gingen om hervormingen en het aftreden van de president te eisen.

De autoriteiten zetten sindsdien militaire middelen in tegen opstandelingen en over en weer wordt hevig gevochten. Volgens schattigen van de VN hebben de onlusten al aan zeker 6000 mensen het leven gekost, Unicef stelt dinsdag dat er onder de doden zeker 400 kinderen zijn.

Berichten over de situatie Syrië zijn moeilijk onafhankelijk te verifiëren omdat het land nauwelijks buitenlandse journalisten toelaat en de eigen media censureert.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten