AMSTERDAM - De Amerikaanse ambassade in Syrische hoofdstad Damascus is gesloten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft een bericht daarover van CNN bevestigd.

17 werknemers, waaronder de ambassadeur Robert Ford hebben het land verlaten, schrijft CNN.

Volgens de Amerikaanse overheid zou de huidige situatie in Syrië een bedreiging voor de ambassade en haar medewerkers vormen.

Groot-Brittannië en België hebben hun ambassadeurs in Syrië voor overleg teruggeroepen. De Syrische ambassadeur in Londen is op het matje geroepen.

Nederlandse ambassade

Minister Rosenthal (BuitenlandseZaken) ziet voorlopig geen aanleiding om het Amerikaanse voorbeeld te volgen en de Nederlandse ambassade te sluiten, verklaart hij tegenover NU.nl.

Nederland wil, net als andere EU-landen, zo lang mogelijk in Syrië blijven om het contact met de oppositie te kunnen onderhouden, aldus de minister.

Oplossing

Het is belangrijk een oplossing te vinden voor het conflict in Syrië zonder internationale militaire interventie. Dat is het standpunt van de Amerikaanse president Barack Obama, zo liet hij maandag weten.

Volgens Obama kan niet in elke situatie met militaire middelen worden ingegrepen zoals dat vorig jaar in Libië is gebeurd. Militair optreden van de NAVO leidde daar uiteindelijk tot de val van kolonel Muammar Kaddafi.

Een oplossing via onderhandelingen is in Syrië nog altijd mogelijk, aldus Obama. Hij verdedigde de manier waarop zijn regering op de ontwikkelingen in Syrië heeft gereageerd en zei dat de VS 'niet-aflatend' zijn blijven eisen dat de Syrische president Bashar Assad moet aftreden.

Een door de Verenigde Staten gesteunde resolutie in de VN-Veiligheidsraad werd afgelopen weekeinde echter geblokkeerd door China en Rusland. De resolutie steunde een plan van de Arabische Liga waarin werd opgeroepen tot Assads aftreden.

Dialoog

China zei maandag dat het niet anders kon dan een veto uitspreken, omdat de resolutie in stemming werd gebracht voordat alle meningsverschillen over de tekst waren opgelost.

De resolutie legde te veel de nadruk op het onder druk zetten van de Syrische regering en liep vooruit op de uitkomst van een mogelijke dialoog tussen de verschillende partijen in Syrië, aldus China.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken verwierp de kritiek dat China de kant van Assad kiest, of dat Beijing het Westen een hak probeert te zetten.

"Waar het Syrië betreft neemt China niemand in bescherming en werkt het ook niemand opzettelijk tegen", aldus de woordvoerder. "Wij verdedigen gerechtigheid en nemen een verantwoordelijke houding aan."

Susan Rice, de Amerikaanse VN-ambassadeur, zei maandag dat China en Rusland door het uitspreken van hun veto dezelfde internationale isolatie riskeren als Assad. Moskou en Beijing "gaan er spijt van krijgen" dat zij de resolutie hebben tegengehouden, zei Rice.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten