AMSTERDAM - De internationale gemeenschap heeft op tijd en consequent gereageerd op de onrust in de Arabische wereld, die begin 2011 begon. Dat schrijft minister Uri Rosenthal vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Rosenthal reageert daarmee op kritiek van mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die begin januari naar aanleiding van eigen onderzoek concludeerde dat de internationale respons op de betogingen tegen en het geweld door de verschillende Arabische regimes inconsistent was.

De verschillende situaties in de Noord-Afrikaanse landen vragen volgens de minister om "beleid dat is toegespitst op specifieke omstandigheden en verschillende contexten".

Als voorbeeld van de inconsistentie haalde Amnesty in het rapport (pdf) de internationale reactie aan op de opstand tegen het regime van Muammar Kaddafi in Libië versus die op de betogingen tegen president Bashar al-Assad van Syrië.

"Waar in Libie militair werd ingegrepen (door de NAVO, red.), heeft de VN Veiligheidsraad, met name door de blokkades van Rusland en China, het bloedvergieten in Syrië slechts aangepakt door met een zwakke verklaring te komen."

Rosenthal wijst er in zijn brief (pdf) op dat Nederland binnen de EU pleit voor een gezamenlijk, kritisch, wapenexportbeleid.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten