NEW YORK - Het debat in de Veiligheidsraad van de VN over Syrië is in de nacht van dinsdag op woensdag gestaakt zonder dat er besluiten zijn genomen.

Dat heeft de BBC gemeld.

De premier van Qatar had er bij de leden van de Veiligheidsraad op aangedrongen snel actie te ondernemen tegen ''de moordmachine van Assad". China en Rusland zeiden echter dat als het plan zou worden uitgevoerd, dit een machtswisseling in Syrië tot gevolg zou hebben.

''Het is geen Russisch beleid om mensen te vragen af te treden'', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. Wel veroordeelde hij het gebruik van geweld tegen burgers door veiligheidstroepen.

Consensus

Eerder had de Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de VN, nog gezegd dat er mogelijk consensus kon worden bereikt over een resolutie over Syrië. Hij was in zijn nopjes over een uitspraak van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby. Die verzekerde de Veiligheidsraad dat de Liga zal proberen een buitenlandse militaire interventie in Syrië te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de hoop nog niet opgegeven dat de Veiligheidsraad alsnog overeenstemming bereikt over een resolutie over Syrië. Ze stelde voor de komende dagen verder te onderhandelen over de tekst.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Veiligheidsraad over Syrië