DAMASCUS - Geweld in Syrië heeft maandag aan zeker 96 mensen het leven gekost.

Dat hebben twee belangrijke oppositiebewegingen, het Syrische Observatorium voor Mensenrechten en de Lokale Coördinatiecomités, dinsdag gezegd. Daarmee is maandag een van de bloedigste dagen sinds het begin van de opstand in Syrië.

Eerder was nog sprake van ongeveer 50 doden. Berichten uit Syrië zijn echter nauwelijks te controleren.

De centrale provincie Homs zou met 76 doden het zwaarst zijn getroffen. Homs is het epicentrum van de opstand tegen het Syrische bewind. Ook in het zuidelijke Deraa, in Idlib in het noorden en in de buitenwijken van Damascus kwamen mensen om het leven.

Lijken

Dinsdag vielen er opnieuw doden in het Arabische land. Volgens het Observatorium zijn zeker 22 mensen om het leven gekomen. Ook nu viel het merendeel van de slachtoffers in Homs.

Verder zouden in buitenwijken van Damascus de straten bezaaid zijn met lijken, omdat mensen hen door het geweld niet weg durven te halen.

De Syrische oppositie beklaagt zich erover dat de buitenwereld nog niet heeft ingegrepen. De tegenstanders van president Bashar al-Assad hebben opgeroepen tot een ,,dag van rouw en woede om de slachtoffers van de beestachtige slachtpartijen te herdenken''.

Door geweld in Syrië zijn de afgelopen week honderden mensen omgekomen. De Arabische Liga heeft daarom besloten zijn waarnemersmissie op te schorten.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten