CAÏRO - De militaire raad die in Egypte aan de macht is bekijkt mogelijkheden om de transitie naar een burgerbestuur te versnellen.

Een van de mogelijkheden is het naar voren halen van de presidentsverkiezingen. Dat heeft een woordvoerder van een adviescommissie voor het leger maandag gezegd.

De adviescommissie werd na de reeks massaprotesten van vorige week opgericht om het leger te adviseren over de overgang naar een burgerbestuur.

De betogers menen dat de Opperste Raad van de Strijdkrachten op onjuiste wijze leiding geeft aan de transitie en dat er nog steeds sprake is van ernstige mensenrechtenschendingen.

Volgens woordvoerder Mohammed El-Kholy bestudeert de commssie de mogelijkheid om de overgangsperiode te verkorten. "Dit is een poging die erop is gericht de spanningen in de straat weg te nemen", aldus El-Kholy.

Bezorgd

Activisten hebben zich echter bezorgd getoond over de nieuwe voorstellen, omdat die juist aanleiding kunnen zijn voor nieuwe spanningen. De nu al volgepakte agenda wordt ingedikt en betogers vrezen dat hun eis voor het directe aftreden van de militaire raad genegeerd wordt.

De commissie brengt woensdag verslag uit aan het leger.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte en het Midden-Oosten