DAMASCUS - Veiligheidstroepen van president Bashar al-Assad hebben in de buitenwijken van de Syrische hoofdstad Damascus zeker vijf mensen gedood.

Circa 2000 militairen werden in bussen, gepantserde voertuigen en tanks naar de rand van de stad gebracht om het verzet te breken in de wijken Saqba, Hammouriya en Kfar Batnba.

Dat meldden activisten zondag.

Ook in de stad Rankous, ongeveer 30 kilometer ten noorden van de hoofdstad, vielen doden. Daar kwamen de afgelopen dagen zeker 33 mensen om het leven. Rankous wordt sinds woensdag bestookt door duizenden militairen. Veel inwoners zijn gevlucht naar nabijgelegen steden.Rebellen spreken van een rampgebied.

Restricties

Het is niet mogelijk om de berichten van de activisten te controleren. De overheid heeft zware restricties opgelegd aan journalisten. Daarnaast is een waarnemersmissie van de Arabische Liga geschorst.

In Syrië verzet de bevolking zich al maanden tegen het regime. Volgens de Verenigde Naties zijn daarbij tot het einde van vorig jaar zeker 5000 mensen omgekomen door het geweld.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier