AMSTERDAM - De belangrijkste winnaars van de recente verkiezingen in Egypte zijn of onduidelijk over het onder meer het aanpakken van discriminatie en het verdedigen van de rechten van vrouwen, of weigeren simpelweg om actie te ondernemen op het gebied van mensenrechten.

Dat stelt Amnesty International woensdag naar aanleiding van een eigen rondgang langs de grootste politieke partijen in Egypte.

Het is woensdag precies een jaar geleden dat in de Egyptische hoofdstad Caïro de eerste grote betoging plaatsvond tegen het autoritaire regime van Hosni Mubarak. Achttien dagen later trad de president af en nam het leger het tijdelijke bewind over.

De Moslimbroederschap, verenigd in de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, is de grote winnaar van de eerste verkiezingen sinds de val van Mubarak die tussen november en januari in drie fases werd gehouden.

De partij heeft volgens Amnesty niet gereageerd op verzoeken van de organisatie om te praten over het naleven van humanitaire rechten.

Manifest

De mensenrechtenorganisatie lanceerde bij aanvang van de verkiezingen een manifest en riep partijen op dat te ondertekenen.

In het de intentieverklaring werden tien punten opgesomd, naast het aanpakken van ongelijkheid en de doodstraf ging het onder meer om het garanderen van eerlijke rechtszaken en strafrechtelijke onderzoeken naar misbruik en corruptie in het verleden.

al-Nour

De tweede partij in de Egyptische Volksvergadering, de streng-Islamitische al-Nour-partij, zei mondeling toe aan de meeste eisen te willen voldoen, maar niet open te staan voor het afschaffen van de doodstraf en het beschermen van vrouwenrechten.

In totaal hebben negen partijen van de in totaal 54 partijen het manifest geheel of gedeeltelijk ondertekend, drie deden mondelinge toezeggingen. Interim-directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Philip Luther noemt het "bemoedigend" dat een aantal partijen zich bereid heeft getoond zich aan de mensenrechten-eisen te committeren.

"Maar het is zorgelijk dat er partijen zijn die weigeren op te komen voor de maatschappelijke positie van vrouwen", aldus Luther. "Met het handjevol vrouwen dat nu in het parlement zit, zijn er voor hen fikse obstakels bij het uitoefenen van invloed op de politiek."

Wetgevende macht

De nieuwe Majlis al-Shaab (volksvertegenwoordiging) van Egypte was maandag voor het eerst bijeen en is nu de wetgevende macht van het land, zo liet veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi in een verklaring aan de regering weten.

Het regime van Mubarak stortte tijdens de hevige onlusten en protesten begin 2011 in, mede door toedoen van Tantawi. Hij leidt de Opperste Militaire Raad die het land regeert sinds Mubarak van het politieke toneel verdween.

Sinds het najaar van 2011 wordt er in Egypte opnieuw gedemonstreerd. Critici van de militaire junta menen dat het leger zich niet houdt aan de eisen van de revolutie en de onderdrukking die onder Mubarak begon voortzet.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg Twitterberichten over '#jan25' via NUlive