AMSTERDAM - De procureur-generaal van Libië is dinsdag op klaarlichte dag door gewapende mannen uit zijn auto getrokken en bedreigd.

De overvallers verklaarden Abdul-Aziz al-Hassady te zullen doden als hij een van hun vrienden niet zou vrijlaten. De verklaring van de procureur-generaal wakkert de zorgen om de veiligheid in Libië nog aan.

"Tripoli is niet veilig", zei Al-Hassady enkele uren na de brutale overval in de Libische hoofdstad. Hij was naar eigen zeggen na zijn werkdag op weg naar huis toen een met een machinegeweer bewapende pick-up hem de weg versperde.

Vrijlating

Gewapende mannen sprongen uit het voertuig, sleepten Al-Hassady zijn auto uit en eisten de vrijlating van een van moord verdachte vriend. De procureur-generaal wist te ontkomen omdat hij erin slaagde een overvaller diens wapen te ontfutselen.

Hij verklaarde ontslag te willen nemen, maar heeft de Nationale Overgangsraad (NTC), die Libië sinds de val van Moammar Gadhafi bestuurt, nog niet op de hoogte gebracht. De NTC boekt maar moeizaam vooruitgang in de ontwapening van de voormalige rebellen en de vestiging en handhaving van de orde.