CAÏRO - Het leger van Egypte heeft een deel van de presidentiële macht overgedragen aan de nieuwe premier Kamal al-Ganzouri, maar behoudt controle over militaire zaken en de rechterlijke macht.

Dat maakten de strijdkrachten woensdag per decreet bekend, meldt het staatspersbureau MENA.

Het leger is aan de macht sinds de val van president Hosni Mubarak in februari na een volksopstand. De militairen staan onder druk om sneller het gezag over te dragen aan een burgerbewind.

Het leger zegt dat eind juni te doen als er presidentsverkiezingen zijn geweest.

Veteraan

De regerende Opperste Raad voor de Strijdkrachten benoemde de 78-jarige politieke veteraan Ganzouri vorige maand na bloedige botsingen tussen de politie en demonstranten die willen dat het leger zich snel terugtrekt uit de politiek. De regering-Ganzouri werd woensdag beëdigd. Haar wacht een zware taak: ze moet de veiligheid herstellen en de economie uit het slop halen.

Het leger heeft de grondwet opgeschort. Daardoor is onduidelijk welke macht de regering heeft en het nieuwe parlement waarvoor de verkiezingen gaande zijn. Betogers vrezen dat het leger zijn invloed wil behouden.

Inwijding

Al-Ganzouri heeft woensdagochtend Mohamed Ibrahim beëdigd als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Egyptische media. De beëdiging gaat vooraf aan de inwijding van het nieuwe kabinet van Egypte, dat het land tot aan de presidentsverkiezingen in 2012 moet gaan leiden.

Ibrahim was eerder als veiligheidschef werkzaam voor het ministerie. Het vorige kabinet van Egypte trad in november af nadat hoofdstad Caïro toneel was van geweld tijdens nieuwe betogingen tegen de militaire machthebber van het land, die sinds de val van president Hosni Mubarak in februari het bewind voert.

De demonstranten keerden zich ook tegen de benoeming van Ganzouri tot minister-president. Van 1996 tot 1999 vervulde hij die functie onder Mubarak.

Tussen 28 november en half januari vinden in Egypte in drie fasen parlementsverkiezingen plaats. Na de eerste ronde daarvan lijkt De Moslimbroederschap daarbij aan kop te gaan.

Alles over Egypte en de Arabische Lente