AMSTERDAM - Syrië stemt naar verluidt toch in met de eis van de Arabische Liga om buitenlandse waarnemers toe te laten tot het land.

Dat heeft de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem maandag gezegd, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

Het regime van president Bashar al-Assad liet zondag nog een ultimatum verstrijken van de Arabische Liga. Die dreigt Syrië met nieuwe sancties als het geen buitenlandse waarnemers toelaat.

Syrië heeft wel nieuwe eisen aan de Arabische Liga gesteld voordat het land wil instemmen met de komst van een waarnemersmissie, zegt secretaris-generaal Nabil Elarabi van de Arabische Liga maandag.

Elarabi overlegt nu met Arabische landen over de nieuwe eisen. Hij wilde niet zeggen welke nieuwe voorwaarden zijn gesteld. Volgens Syrië gaat het slechts om ''kleine aanpassingen''.

De waarnemers zijn bedoeld om het Syrische leger en politie te controleren. Die hebben volgens de Verenigde Naties, sinds het begin van de opstanden tegen het bewind acht maanden geleden, al naar schatting 4000 betogers gedood.

Doden

Volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten kwamen maandag opnieuw 7 burgers om bij de onderdrukking van de protesten die al sinds maart duren. Ook zouden naar de oppositie overgelopen militairen 4 leden van het veiligheidsapparaat hebben gedood.

In navolging van de opstanden in andere Arabische landen gaan in Syrië sinds maart van dit jaar oppositieleden de straat op om te demonstreren tegen de corruptie en onderdrukking door het regime van Assad.

Regeringstroepen slaan de tegenstand met harde hand neer. Eind november besloot de Arabische Liga tot verregaande sancties tegen Assad. De VS en de EU gingen eerder ook al over tot onder meer een embargo op olie uit Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten