BREDA - Een overhemd, wat briefjes, vlaggen, familiefoto’s en het paspoortje van kat Dodi. Dat zijn enkele van de in totaal 18 kilo aan spullen die verslaggever Harald Doornbos eind augustus meenam uit het huis van de Libische ex-dictator Muammar Kaddafi.

De ‘souvenirs’ worden vanaf vrijdag tentoongesteld in expositieruimte Kickstart in Breda.

Doornbos nam de persoonlijke spullen van de familie Kaddafi mee nadat de rebellen, die maandenlang vochten tegen het autoritaire Libische bewind, eind augustus het regeringscomplex in de hoofdstad Tripoli veroverden.

Het paar vierkante kilometer grote Bab al-Aziziyah waar Kaddafi en zijn gezin ook woonden, werd in die dagen volledig vernield en leeggehaald door uitzinnige tegenstanders van zijn 42 jaar oude bewind. Te midden van die chaos liep GPD-correspondent Doornbos op tegen wat hij noemt “troep met een verhaal”.

Het exposeren van die troep ziet Doornbos naar eigen zeggen als een ode aan de Arabische Lente. “Je ziet hier de bewijzen voor de bijzondere gebeurtenissen in Libië en het Midden-Oosten. De bewijzen dat het mogelijk is dat een volk eigenhandig zijn dictator verjaagt.”

Foto's

Uit een huis van Kaddafi in Sirte nam de journalist een stapeltje familiefoto’s mee. Doornbos: “De foto’s geven een bijzonder beeld van de ogenschijnlijk normale huiselijkheid van een gestoorde dictator.”

Andere bijzondere rommel is album met foto’s van een bezoek van Kaddafi aan de inmiddels gevluchte Tunesische president Zinedine Ben Ali, een briefje waarop een van Kaddafi’s zonen zusje Hana leert schelden in diverse talen en een boek met de epische titel Een vergelijking tussen Plato en Kaddafi.

Het meest verrukt is Doornbos van het kattenpaspoort: “Kat Dodi is nu de enige Kaddafi die nog in Libië rondloopt.”

Museum

Aantijgingen dat het meenemen van de prularia diefstal of journalistiek verwerpelijk is wijst Doornbos resoluut van de hand.

“Die kritiek komt van mensen met een te Nederlandse bril op die zelf nooit in een dergelijke situatie zijn geweest. Op het moment dat ik in de huizen in Tripoli en Sirte was, werd alles daar door rebellen kapot gemaakt. Ik dacht als ik het laat liggen, verdwijnt het allemaal gewoon.

"Nu kunnen, als het land eraan toe is, de spullen terug naar Libië om daar als symbool te dienen voor de revolutie. Het lijkt me prachtig als het ooit in een nationaal museum of iets dergelijks terecht komt.”

Via Twitter laat Doornbos later op de dag weten dat de Libische ambassade binnenkort op eigen verzoek de spullen zal krijgen.

Burgeroorlog

De tegenstanders van het regime van kolonel Muammar Kaddafi gingen in februari voor het eerst de straat op, geïnspireerd door de revoluties die zich in Tunesië en Egypte hadden voltrokken. De Libische opstand mondde vrij snel uit in een bloedige burgeroorlog tussen regeringstroepen en rebellenstrijders, die laatste gesteund door de NAVO die onder meer luchtaanvallen uitvoerde op militaire doelen.

Eind augustus kwam de strijd in een stroomversnelling toen de revolutionairen, na maanden van gevechten rond diverse steden, Tripoli bereikten. Op 20 oktober werd Kaddafi in zijn geboorteplaats Sirte gevonden en om het leven gebracht.

Sinds de val van het Kaddafi-regime voert de Nationale Overgangsraad (NTC) het tijdelijke bewind over Libië. Tussen nu en zeven maanden worden de eerste verkiezingen verwacht.
Hoeveel dodelijke slachtoffers er in de burgeroorlog zijn gevallen is nog onduidelijk. De NTC repte in september van naar schatting zeker 30.000 doden.

De expositie van Harald Doornbos is nog tot en met 16 december gratis te bekijken in Breda.

Chronologie van de Libische opstand

Profiel van Muammar Kaddafi

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Expositie spullen Kaddafi