TRIPOLI - De nieuwe Libische leiders zijn niet representatief voor de Libische bevolking.

Zij vormen een elite die door machten van buitenaf worden gesteund. Dit zegt Ali Tarhouni, minister van olie en financiën in de overgangsraad die Libië tijdens en vlak na de revolutie bestuurde.

Tarhouni gold tijdens de revolutie tegen kolonel Moammar Gadhafi als een door het buitenland zeer gerespecteerde spreekbuis van de opstandelingen.

Donderdag werd de nieuwe Libische overgangsregering beëdigd door Mustafa Abdel-Jalil, de interim-leider van het land. Het is de volgende stap op weg naar verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden. De nieuwe regering wordt geleid door Abdurrahim el-Keib.

Oudere onbekenden

De ploeg van El-Keib bestaat grotendeels uit wat oudere onbekenden, die controle moeten zien te krijgen over het versplinterde land en zich voor de taak gesteld zien overheidsinstellingen praktisch vanaf de grond op te bouwen. Ook moet de overgangsregering een rechtssysteem zien op te bouwen, zodat twee belangrijke leden van het voormalige regime, Seif al-Islam Gadhafi en ex-inlichtingenchef Abdullah al-Senoussi, kunnen worden berecht.

Tarhouni heeft geweigerd zitting te nemen in het kabinet van El-Keib. Hij zei niets met de nieuwe regeringsploeg te maken te willen hebben omdat deze niet representatief voor de bevolking is en 'van buitenaf worden gesteund met geld, wapens en public relations'.

Hij trad niet verder in detail. Ruim negentig procent van de Libiërs is in El-Keibs ploeg niet vertegenwoordigd, zei Tarhouni. "Het wordt zo langzamerhand eens tijd dat we de ware stem van de massa's horen."