TUNIS - De Tunesische politie en het leger hebben woensdag bij gewelddadige protesten in het centraal gelegen stadje Kasserine waarschuwingsschoten gelost en traangas ingezet.

Dat heeft het Tunesische staatspersbureau TAP gemeld.

De demonstratie in Kasserine, die in eerste instantie vreedzaam verliep, was gericht tegen een door de autoriteiten opgestelde lijst met de namen van mensen die vorig jaar bij de protesten tegen de toenmalige president Zine El Abidine Ben Ali omkwamen. Volgens de betogers ontbreken veel van hun stadgenoten op de lijst.

De betogers probeerden brand te stichten in de lokale gevangenis, een bank binnen te vallen en een overheidsgebouw te plunderen. Voorts werden banden in brand gestoken en lokale bedrijven vernield, aldus TAP.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken braken er ook onlusten uit in de nabijgelegen steden Thala en Feriana.

Traangas

De ordetroepen losten waarschuwingsschoten en gebruikten traangas om de betogers uiteen te drijven. Het ziekenhuis in Kasserine zei 76 mensen te hebben behandeld die traangas hadden ingeademd.

In de nieuwe grondwetgevende vergadering, die deze week voor het eerst bijeenkwam, werd een lijst van de slachtoffers van de opstand in Tunesië voorgelezen. Slechts zeven van de 23 mensen die in Kasserine sneuvelden zouden op de lijst staan.

Excuses

De voorzitter van de vergadering, Mustapha Ben Jafaar, en de toekomstige interim-president Moncef Marzouki hebben op de televisie hun excuses aangeboden voor het ontbreken van de namen.

Volgens de twee is de lijst met de beste bedoelingen opgesteld en zijn de namen niet opzettelijk weggelaten. Ze zeiden dat 'morele en materiële compensatie voor de martelaren de hoogste prioriteit heeft'.

Er is donderdag een avondklok ingesteld die van 19.00 uur tot 06.00 geldt.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten