TUNIS - De nieuwe grondwetgevende vergadering van Tunesië heeft dinsdag haar eerste bijeenkomst gehad.

De vergadering heeft als taak een nieuwe grondwet op te stellen die de democratische toekomst van het Noord-Afrikaanse land garandeert.

De winnaar van de verkiezingen vorige maand, de gematigd-islamistische partij Ennahda, vormt een coalitie met het liberale Congres voor de Republiek en het centrumlinkse Democratische Forum voor Arbeid en Vrijheden (Ettakatol).

Samen hebben zij een comfortabele meerderheid van 139 zetels in de 217 zetels tellende vergadering.

Congres-voorman en mensenrechtenactivist Moncef Marzouki wordt vooruitgeschoven als kandidaat voor het interim-presidentschap.

Aanstelling

Na zijn aanstelling benoemt hij Hammadi Jebali, de nummer 2 van Ennahda, tot premier, terwijl Mustapha Ben Jaafar van Ettakatol de voorzitter van de grondwetgevende vergadering wordt.

Voor het gebouw waar de vergadering bijeenkomt, in een buitenwijk van Tunis, waren dinsdag zo'n duizend demonstranten, overwegend vrouwen, op de been.

Veel vrouwen in Tunesië vrezen dat de vrouwenwetgeving in het land, onder oud-dictator Zine El Abidine Ben Ali een van de vooruitstrevendste in de Arabische wereld, vanwege de islamitische signatuur van Ennahda niet in goede handen is bij die partij.

Alledrie de coalitiegenoten hebben echter beloofd niet aan de vrouwenrechten te zullen tornen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten