ANKARA - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft dinsdag voor het eerst onomwonden gezegd dat de Syrische president Bashar al-Assad moet opstappen.

''Stap op voor meer bloed wordt vergoten, in het belang van de vrede voor uw volk, uw regio en uw land'', zei Erdogan in een tv-toespraak tot het Turkse parlement. Hij beschuldigde Assad ook van lafheid.

In de toespraak herinnerde Erdogan Assad aan het bloedige einde van de Libische leider Muammar Kaddafi en ook refereerde hij aan dictators uit het verleden, waarbij hij ook de naam van Adolf Hitler liet vallen.

Hoewel het gewelddadige optreden van het Syrische regime tegen demonstranten de afgelopen tijd vaker is gehekeld door Ankara, was Erdogan tot dusverre niet zo ver gegaan om op Assads aftreden aan te dringen.

Erdogan haalde in de rede hard uit naar Assad. Hij verwees naar verdreven en gedode dictators als nazileider Adolf Hitler, fascistenleider Benito Mussolini, de Roemeense dictator Nicolae Ceausescu en de Libische kolonel Muammar Kaddafi.

Interventie

Turkije uit voortdurend harde kritiek aan het adres van zijn voormalige bondgenoot Syrië. Een interventie gaat Erdogan echter te ver.

''Het bekritiseren van een dictator die wapens gebruikt tegen zijn eigen volk is geen inmenging in interne aangelegenheden, het is geen oproep aan de wereld voor een militaire interventie", aldus de premier. Hij ontkende bovendien dat Turkije het gewapende verzet tegen Assad steunt.

Erdogan riep Assad op degenen op te sporen die achter aanvallen zitten op Turkse pelgrims en diplomatieke posten in Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten