CAIRO - Het regime van de Syrische dictator Bashar al-Assad krijgt tot en met half november de tijd om een eind te maken aan de belegering van opstandige steden.

Daarna kan een dialoog beginnen tussen het bewind en de oppositie.

Dat heeft Ahmad ben Hali, de plaatsvervangend secretaris-generaal van de Arabische Liga, donderdag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

''We zitten nu in de beginfase'', stelde Ben Hali een dag nadat het Assad-regime had ingestemd met een routekaart van de Arabische Liga voor vrede in Syrië.

Terugtrekking

Naast terugtrekking van militairen uit Syrische steden wordt daarin ook gesteld dat het doden van betogers direct moet stoppen.

Het regime heeft er verder mee ingestemd alle politieke gevangenen vrij te laten en een dialoog te beginnen met de oppositie. De beloftes van Assad stonden woensdag en donderdag in schril contrast met de praktijk.

Tientallen burgers werden volgens de oppositie om het leven gebracht door medewerkers van de veiligheidsdiensten. Volgens het bewind werden 13 militairen gedood door extremisten.

Betogen

Sinds maart betogen Syriërs massaal voor meer democratie en het vertrek van Assad. Meer dan 3000 mensen kwamen al om het leven, vooral door gewelddadig optreden van het Syrische veiligheidsapparaat.

Vrijdag wil de oppositie opnieuw massale protestbijeenkomsten organiseren in Syrische steden. De tegenstanders van Assad en diens regering geloven niets van de beloften die de dictator deze week deed.

In het verleden kwam hij al vaker met toezeggingen, waarna er niets veranderde en het geweld tegen betogers doorging.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten