AMSTERDAM - De prominente Egyptische blogger en activist Alaa Abdel Fattah blijft vastzitten. De militaire rechtbank in Caïro heeft donderdag zijn verzoek tot vervroegde vrijlating afgewezen.

Dat meldt Egyptisch mensenrechtenadvocaat en mede-activist Ragia Omran aan NU.nl. Omran verdedigde Abdel Fattah al eens bij eerdere zaken en woonde donderdag de zitting in Caïro bij. De blogger moet tot tenminste 13 november in de cel blijven.

Abdel Fattah werd zondag gearresteerd. Het leger beschuldigt hem ervan dat hij heeft opgeroepen tot protesten en geweld tegen het leger door koptische christenen op 9 oktober. Volgens de advocate is er echter geen bewijs voor dat hij heeft aangezet tot geweld.

Ook een groep demonstranten die op 9 oktober door het leger werd opgepakt blijft nog zeker 15 dagen vastzitten.

Blog

De bijna 30-jarige Abdel Fattah was een van de meest prominente activisten tegen het gevallen regime van dictator Hosni Mubarak. Sinds diens aftreden op 11 februari regeert het leger tijdelijk over Egypte.

Abdel Fattah startte jaren geleden een weblog (Arabisch) om de oppositie tegen de president te organiseren. Sinds het door de opstand afgedwongen vertrek van Mubarak in februari heeft hij felle kritiek op het leger, dat volgens de oppositie nog te veel handelt zoals onder het oude regime en treuzelt met hervormingen.

Omran strijdt als juriste en activiste onder meer tegen de militaire rechtzaken tegen burgers. Dergelijke processen waren een van de speerpunten van de betogers tegen het Mubarak-regime, maar zijn volgens Omran nog steeds aan de orde van de dag.

Brief

In een vanuit zijn cel geschreven brief sprak Abdel Fattah (twitteraccount) eerder deze week zijn ongeloof uit over het feit dat hij ook na de revolutie in het land opnieuw is gearresteerd. De activist zat al eerder vast vanwege zijn openlijke kritiek op Mubarak.

Omran zegt hierover: "De revolutie is nog niet af. We zijn halverwege." Het leger zal, om aanhoudende betogingen te voorkomen, volgens haar snel duidelijk gaan maken hoe en wanneer het de macht overdraagt.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en nieuwssite Sharad News zijn een petitie gestart om Abdel Fattah vrij te krijgen. De handtekeningen worden overhandigd aan de Egyptische ambassade in Den Haag en aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Eind november vinden in Egypte de eerste parlementaire verkiezingen plaats. Pas volgend jaar wordt er een nieuwe president gekozen.

Alles over de gebeurtenissen in Egypte