AMSTERDAM - Honderden Sudanezen hebben vrijdag in het centrum van hoofdstad Khartoum een zeldzame demonstratie gehouden. Het protest was bedoeld om de Syrische tegenstanders van het regime van Bashar al-Assad te steunen.

Het protest bestond uit ongeveer 300 demonstranten, zo meldt het persbureau Reuters.

Veel demonstranten schreeuwden religieuze leuzen ter ondersteuning van de Syrische oppositie.

"We zijn hier om de islam en de soennieten in Syrië te ondersteunen", zei een 50-jarige demonstrant die weigerde zijn naam bekend te maken. Al-Assad behoort tot de sjiitisch-islamitische minderheid van de alawieten.

De Sudanezen werden vergezeld door enkele tientallen Syriërs, waaronder tien vrouwen die in zwarte gewaden en hoofddoeken over straat liepen.

De islamitische regering van de Sudanese president Omar al-Bashir steunden eerder de Libische tegenstanders van de inmiddels overleden leider Muammar Kaddafi. Al-Bashir handelde snel om eventuele regeringsdemonstraties in eigen land te voorkomen.

Analisten zeggen dat de economische crisis in Sudan is verergerd door de afscheiding tussen het noorden en het zuiden, die afgelopen zomer plaatsvond. De toenemende inflatie zou kunnen zorgen voor meer onrust in het Afrikaanse land.