TUNIS - De partij die in Tunesië voor de gematigde politieke islam staat, Ennahda (Renaissance), rekent op zeker 60 van de 217 zetels in de grondwetgevende raad.

Dat heeft Ennahda maandag bij het tellen van de stemmen laten weten. De Tunesiërs stemden zondag in de eerste vrije verkiezingen sinds heugenis voor de samenstelling van de Constitutionele Vergadering die een nieuwe grondwet moet opstellen.

In januari viel het regime van president Zine al-Abidine Ben Ali. Deze prowesterse autocraat had het land sinds oktober 1987 geregeerd. Hij gold als fel onderdrukker van islamisme.

Ennahda won de helft van alle zetels die voor Tunesiërs in het buitenland zijn gereserveerd, meldde de kiescommissie op basis van een voorlopige uitslag. De buitenlandse stemmen zijn goed voor 18 van de 217 zetels waarvan dus 9 naar Ennahda gaan. Zeven zetels gaan naar linkse partijen, terwijl twee centrumpartijen elk een zetel krijgen.

Favoriet

Ennahda was favoriet bij deze stembusgang. De centrumlinkse Democratische Volkspartij (PDP) zou ook een grote partij worden. Maar die heeft maandag erkend een teleurstellend resultaat te hebben geboekt.

Partijleidster Maya Jribi feliciteerde haar rivalen in de strijd om zetels. ''De PDP staat er slecht voor. Dat is het besluit van het Tunesische volk'', aldus Jribi.

De officiële uitslagen worden dinsdag verwacht.

Overzicht: de Jasmijnrevolutie van Tunesië

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten

Verkiezingen Tunesië