TRIPOLI - In Sirte, de geboorteplaats van wijlen Muammar Kaddafi, is een massagraf gevonden met 53 lijken.

Het gaat zeer waarschijnlijk om de resten van Kaddafi-aanhangers die door revolutionaire strijders zijn geëxecuteerd. Dit heeft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) maandag gezegd. HRW heeft gevraagd om een onderzoek.

''Bij sommige lichamen waren de armen op de rug vastgebonden toen ze om het leven werden gebracht'', aldus een HRW-onderzoeker.

De lichamen zijn gevonden bij een verlaten hotel. Ze lagen in groepjes op het gras aan de zeekant van het hotel, waar ze waarschijnlijk ook zijn gedood.

''Als de Nationale Overgangsraad (NTC) dit niet wil onderzoeken, is dat een signaal dat de strijders tegen Kaddafi alles kunnen doen zonder bang te zijn voor vervolging'', meent de HRW.

Ziekenhuis

Een verslaggever van het Franse persbureau AFP zag dit weekend 60 lijken in een ziekenhuis in al-Mahari.

Veel slachtoffers lijken geëxecuteerd, ze hebben een kogel in hun hoofd gekregen. Een aantal was met handen en voeten vastgebonden. Strijders van de NTC stellen dat Kaddafigetrouwen in het ziekenhuis mensen hebben vermoord.

Inwoners van Sirte die zich bezighielden met de identificatie van slachtoffers zeggen dat de meeste doden burgers van Sirte waren, en geen strijders.

Schotwonden

HRW zegt ook de overblijfselen van minstens 95 mensen te hebben gevonden die waarschijnlijk donderdag zijn gestorven, op de dag dat Kaddafi is gevangengenomen. Het ziet ernaar uit dat minstens zes van deze slachtoffers werden vermoord; ze hadden schotwonden in het hoofd en lichaam''.

De beschuldigingen van executies in Sirte door strijders tegen het bewind van Kaddafi komen een paar dagen na de onduidelijke omstandigheden rond de dood van de Libische ex-dictator en zijn zoon Mutassim.

Alles over de gebeurtenissen in het Midden-Oosten