BEIROET - Syrische veiligheidstroepen hebben vrijdag het vuur geopend op betogers, die in verschillende delen van het land op de been waren. Daarbij zijn ten minste acht mensen om het leven gekomen.

Tientallen raakten gewond en een belangrijk oppositiefiguur werd door aanhangers van de Syrische regering in elkaar geslagen. Dat heeft een activist gezegd.

Tienduizenden Syriërs gingen vrijdag na het gebed de straat op om opnieuw het aftreden van de Syrische president Bashar al-Assad te eisen.

De Syrische oppositie had bovendien opgeroepen tot een steunbetuiging aan de Nationale Raad, die eerder deze week in Istanbul werd opgericht. De raad brengt mensen van binnen en buiten Syrië samen in een poging de sterk versplinterde oppositiebeweging te verenigen.

De opstand in Syrië, die half maart begon, heeft volgens de Verenigde Naties inmiddels al 2900 levens geëist. Het aantal doden is sinds begin september met zo'n tweehonderd gestegen.

Sirte

Ook in de Libische stad Sirte zijn vrijdag zware gevechten uitgebroken. Troepen van het nieuwe bewind bestoken een congrescentrum dat als basis dient voor strijdkrachten die trouw zijn aan Muammar Kaddafi, die zelf uit Sirte afkomstig is.

Onder dekking van Grad-raketten en tankgeschut proberen de revolutionaire strijders dieper in Sirte binnen te dringen. Ook rond het Groene Plein in het centrum van Sirte wordt gevochten. Artsen in een veldhospitaal aan de rand van de stad zeggen dat vrijdag acht strijders zijn gedood en een commandant gewond is geraakt door sluipschuttersvuur.

Sirte is de belangrijkste stad die nog in handen is van troepen van Kaddafi. Diens getrouwen houden ook nog stand in Bani Walid en verspreide plekken in het zuiden van Libië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten