BAGDAD - Irak wil Libië helpen een democratie op te bouwen. De geschiedenis van beide landen wordt getekend door een jarenlange dictatuur, zei de Iraakse premier Nouri al-Maliki donderdag tegen zijn Libische ambtgenoot Mahmoud Jibril.

Deze overeenkomst maakt de hulp bij het schrijven van een grondwet en het organiseren van verkiezingen makkelijker, zei Ali al-Moussawi, woordvoerder van Al-Maliki.

Sinds Saddam Hussein in 2003 door Amerikaanse troepen ten val werd gebracht heeft Irak diverse malen verkiezingen gehouden, die op brede steun konden rekenen. Desalniettemin zijn er ook de nodige verschillen met Libië.

In Libië zijn het de Libiërs zelf geweest die, met steun van de NAVO, hun dictator van de troon stootten. Daar komt bij dat het Noord-Afrikaanse land niet dezelfde sektarische verdeeldheid kent tussen soennieten en sjiieten die Irak op de rand van een burgeroorlog bracht.

Ambassadeur

Het bezoek van Jibril aan Irak is het eerste van een Libische leider sinds de val van Kaddafi en staat in scherp contrast met de houding van het verdreven regime. Kaddafi zelf verbrak de betrekkingen met Irak in 2003.

Beide premiers uitten de wens zo vlug mogelijk een ambassadeur naar elkaars land te sturen.